/van_gulik/multimedia Rechter Tie / Robert van Gulik

Alle teksten en illustraties uit het werk van Robert van Gulik
zijn © Erven R.H. van Gulik

Multimedia: Robert van Gulik op TV en radio


TV-documentaire Onder de bekoring van het Oosten

Op woensdag 25 januari 1995 zond de AVRO de documentaire Onder de bekoring van het Oosten uit van Willem Ouwerkerk. Jacques Geluk zegt daarover in de Haagsche Courant o.a. het volgende:

“In de film komen de biografen Carl Barkman en Heleen de Vries, maar ook de schrijver Jan-Willem [sic] van de Wetering en Van Guliks kinderen aan het woord. Hein Boele geeft zijn stem aan de uitspraken van Van Gulik, die op die wijze eigenlijk zelf commentaar geeft. Foto’s en, veelal unieke oude opnamen worden afgewisseld met de eind vorig jaar gedraaide beelden. Het geheel geeft een goed, chronologisch en bovenal interessant overzicht van het leven van de diplomaat. Niet compleet, maar dat is ook onmogelijk in 52 minuten.”

In het video-fragment (sorry, Mac only) is eerst de sinoloog Wilt Idema aan het woord, en daarna Janwillem van de Wetering. Tenslotte ziet u een fragment uit een Chinese TV-serie over Rechter Tie.

Chinese TV-documentaire over Robert van Gulik
Chinese TV-documentaire over Robert van Gulik
Chinese TV-documentaire over Robert van Gulik

Deze documentaire heeft als rode draad de levensloop van Robert van Gulik. Hij begint met enkele typisch Nederlandse tafereeltjes (molens, etc.) om de voor Chinese kijkers exotische sfeer te schetsen. Mooie plaatjes ook van Zutphen, de geboorteplaats van Van Gulik. Het gesproken commentaar bij de inleiding luidt als volgt:

In many of the Oriental legends there are stories of Gods and Buddha. They are imbued with a variety of figures and power. In fact, they are no more than the reflection of legendary people in this world of ours. They enjoy extradinary talent and knowledge and have built up in their careers many great achievements. Robert Van Gulik, a Dutch wizard living in the first half of this century, was one such a person. He was a diplomat as well as a great scholar and writer in the study of Chinese culture. In his life time he mastered more than ten languages including Chinese, ancient Indian language and Indonesian. Anyone who loves Chinese literature knows the novel JUDGE DEE STORIES. But those who know that the author of the book was a Dutch sinologist Robert Van Gulik are scarce. It is difficult for an Chinese reader to imagine that the novel, written in perfect Chinese, telling Chinese and culture like counting family heir-loom, came from the hands of a foreigner!

Zie voor meer informatie nummer 43 en nummer 44 van de RechterTie.nl nieuwsbrief.

Documentaire over Robert van Gulik in voorbereiding Documentaire over Robert van Gulik in voorbereiding

Regisseur Rob Rombout is bezig met de voorbereidingen voor een documentaire over Robert van Gulik.

IN HET SPOOR VAN ROBERT VAN GULIK
Robert van Gulik ( 1910-1967) was een Nederlandse Diplomaat, Schrijver en Geleerde. Hij was een uitermate veelzijdig man en een kenner van de Japanse en Chinese taal en cultuur. Zijn bekendheid ontleent hij aan zijn detectiveromans rond de zevende-eeuwse rechter Tie. De held uit deze reeks is een keizerlijk functionaris, belast met opsporing en rechtspraak in het China van de T'ang Dynastie, gedurende de zevende eeuw. In zijn voetspoor neem Robert van Gulik ons mee in zeer ingewikkelde moordzaken, bevolkt door politieke samenzweerders, goudsmokkelaars, corrupte monniken, boeven en mooie courtisanes. De reeks werd vertaald in 18 talen en Van Gulik was in China zeer populair.
Van Gulik was ook bekend door de publicatie van een indrukwekkende hoeveelheid wetenschappelijke werken o.a. over de zevensnarige luit, over Chinese kunst en over seksuele gewoontes in de Chinese Oudheid.
Als diplomaat is hij getuige van grote gebeurtenissen in de geschiedenis. Op 7 december 1941, verneemt hij op de Ambassade in Tokio het nieuws over Pearl Harbor. Gedurende de oorlog wordt hij als gezant naar Chungking gezonden , de verplaatste hoofdstad van de Kwo-Ming-Tang, die verwikkeld is in de strijd tegen de Japanners en tegen Mao.
In die tijd kleedt hij zich als mandarijn, bespeelt de zevensnarige luit, kalligrafeert Chinese karakters en bedrijft erotiek als een kunst. Hij trouwt met een Chinese vrouw. Alhoewel hij de latere machtsovername in China verfoeide genoot hij een zekere reputatie in China. De partijleiding vroeg , jaren daarna, hem zelfs het rode boekje te vertalen maar dat ging deze eerder conservatieve diplomaat een tikje te ver. Later wordt hij nog uitgezonden naar o.a. Washington, Japan, India, Beiroet, Maleisië en hij eindigt als Nederlandse ambassadeur in Japan.
Van Gulik kent tot op heden een ruime bekendheid, vooral in het buitenland.

Zie voor meer informatie nummer 45 en nummer 46 van de RechterTie.nl nieuwsbrief.

Maigret of the T'ang Radio-documentaire Maigret of the T'ang

BBC Radio zond op 15 december 1997 de documentaire Maigret of the T'ang uit. Deze documentaire borduurt voort op de vergelijking tussen Rechter Tie ofwel Judge Dee en beroemde detectives uit de historie zoals Maigret (Georges Simenon) en Sherlock Holmes (Sir Arthur Conan Doyle). Janwillem van de Wetering komt uitgebreid aan het woord, als biograaf en als schrijver van detective-romans.